• Ota yhteyttäinfo@carnivalnews.net
Sijoittamisen aloittaminen voi tuntua vaikealta. Tässä artikkelissa opastamme osakesijoittamisen maailmaan!

Jos sijoittamisen aloittaminen mietityttää sinua ja olet kiinnostunut eritoten osakkeista, tämä artikkeli on sinua varten! Osakkeilla voit saada tuottoa niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Eri kaupankäyntityyleissä on eroavaisuuksia, jotka sinun on hyvä tietää.

Sijoittamisen aloittaminen – ensimmäinen askel

Ennen kuin ostat osakkeita, on hyvä pohtia, miksi haluat sijoittaa osakkeisiin. Mitä tavoittelet osakkeiden ostamisella? Haluatko varmempaa tuottoa pitkällä aikavälillä vai nopeita voittoja isommalla riskillä? Oletko kiinnostunut enemmän yhtiöiden taustoista vai osakkeiden hinnoista? Voit tehdä tarkemman sijoitussuunnitelman esimerkiksi Pörssisäätiön ilmaisen suunnitelmapohjan avulla.

Sijoittamista vai säästämistä – mitä eroa niillä on? >>

Pitkän aikavälin tuotot ovat useimpien valinta

Jos et halua tehdä osakekauppoja päivittäin tai edes viikottain, pitkän aikavälin osakesijoittaminen sopii sinulle todennäköisesti paremmin. Tähän viitataan myös termillä “positiotreidaaminen”. Suurin osa suomalaisista osakesijoittajista sijoittaa tällä tyylillä.

Positiotreidaamisessa ostetaan osaketta ja saatetaan pitää sitä vuosia, jopa vuosikymmeniä. Osakkeelta odotetaan indeksin mukaista tuottoa ja osakesalkun arvo kasvaa vuosien aikana korkoa korolle -ilmiön myötä. 

Positiotreidaamisesta käytetään joskus myös termiä “osta ja unohda”. Kun ostettavat yhtiöt on kerran valittu, ne yleensä pidetään, ellei markkinoilla tapahdu jotain todella yllättävää tai jos sijoittaja haluaa jostain syystä luopua omistuksestaan. 

Pitkän aikavälin sijoituksessa sijoittaja valitsee osakkeet yhtiön arvostuksen mukaan. Pitkään salkkuun valitaan useimmiten arvoyhtiöitä, jotka maksavat hyvin osinkoa. Sijoittaja on kiinnostunut yhtiön tulevaisuuden näkymistä ja arvonnoususta. Yhtiön osakkeen nykyinen hinta ei ole välttämättä niin suuri tekijä ostopäätöksessä, jos yhtiön tunnusluvut ja näkymät ovat muuten hyvät. 

Lyhyemmän aikavälin treidaus voi tuoda voittoa nopeammin

Jos haluat tehdä sijoituksillasi rahaa lyhyellä aikavälillä, saattaisi swing- tai päivätreidaaminen olla sinulle sopiva tyyli. Swing-treidauksessa positio pidetään auki päivistä viikkoihin. Tämä tyyli ei vie päivästä tuntikausia aikaa, joten swing-treidaaminen sopii myös sivutoimiselle sijoittajalle päivätyön oheen. 

Daytrading eli päivätreidaus tarkoittaa sitä, että sijoittaja avaa ja sulkee positiot saman päivän aikana. Hän tekee useita kauppoja, joista pyrkii saamaan voittoja. Päivätreidauksessa on mahdollista hyötyä markkinoiden äkillisistä hintaliikkeistä. Toisaalta riski on suurempi, sillä päivätreidaaja saattaa joutua myymään tai ostamaan osakkeita toisinaan tappiolla. 

Äärimmäisen nopea treidauksen muoto on scalping, eli skalppaus. Siinä positioita avataan ja suljetaan minuuttien tai jopa vain sekuntien aikajänteellä. Vain harva treidaaja harjoittaa skalppausta.

Nopeita tuottoja hakeva sijoittaja on kiinnostuneempi osakkeen hinnasta, eikä niinkään yhtiön taustoista tai tulevaisuudesta. Yhtiön osavuosikatsaukset tai muut tiedonannot ovat kiinnostavia lähinnä sen kannalta, miten ne vaikuttavat osakkeen osto- tai myyntipaineeseen ja siten osakkeen hintaan. 

Opettele sijoittamiseen liittyvää sanastoa tästä artikkelista >>

Sijoittamisen aloittaminen onnistuu pienelläkin budjetilla

Onnistunut sijoittamisen aloittaminen edellyttää sitä, että päätät sijoitustavoitteesi ja -budjettisi. Sijoittamisen alkuun pääsee nykyään hyvinkin pienillä summilla, jopa kympeillä, mutta osakkeiden ostamisessa kannattaa huomioida kaupankäynnin kulut. Osassa palveluista kauppaa kannattaa käydä kulujen takia hieman suuremmilla summilla, kun taas jotkut palvelut veloittavat kaupankäyntikuluina kiinteän prosenttiosuuden kauppasummasta.

Ostaaksesi osakkeita tarvitset osakesäästötilin tai arvo-osuustilin. Jos tarkoituksesi on harjoittaa sijoittamista pitkän aikavälin tuottotavoitteilla, voi osakesäästötili olla sopivampi ratkaisu. Osakesäästötilillä verot lankeavat maksettavaksi vasta sitten, kun nostat varoja pois tililtä tai lakkautat tilin. Tilin varat pääsevät siis kasvamaan korkoa korolle. Osakesäästötili sopii piensijoittajalle, sillä tilille voi tallettaa varoja maksimissaan 50 000 euroa. 

Arvo-osuustilillä verot tulevat maksettavaksi heti, mutta niiden suuruuteen pääsee paremmin vaikuttamaan esimerkiksi käyttämällä hankintameno-olettamaa ja muita osakekauppoihin liittyviä verosäädöksiä. Arvo-osuustilillä voi käydä kauppaa osakkeiden lisäksi myös esimerkiksi ETF:llä ja johdannaisilla, toisin kuin osakesäästötilillä, jonka kautta voi hankkia vain osakkeita. 

Mikä on hinnanerosopimus ja kannattaako se aloittelevalle sijoittajalle? >>

Opettele tärkeimmät osakkeiden tunnusluvut

Jotta osaat valita hyviä osakkeita salkkuusi, sinun tulee tietää ja ymmärtää erilaisia tunnuslukuja. Tästä syystä sijoittamisen aloittaminen voi tuntua haastavalta. Mitä tunnuslukuja ja tietoja yhtiöstä pitäisi tietää?

Jos haluat tehdä positiotreidausta ja valita yhtiöitä pitkään salkkuusi, opettele erityisesti fundamenttianalyysin perusteita. Kun haluat osakkeilta pitkän aikavälin tuottoa, sinun kannattaa selvittää esimerkiksi se, kuinka paljon yhtiö maksaa osinkoa ja onko osingon määrä kasvanut vuosien varrella. Selvitä myös kyseisen yhtiön tulevaisuuden näkymiä: onko toimiala ja yhtiön tuote tai palvelu sellainen, jolla riittää kysyntää vielä kymmenen tai 20 vuoden päästä?  

Sijoittamisen aloittaminen lyhyen aikavälin tuottojen toivossa edellyttää teknisen analyysin harjoittelemista. Lyhyen aikavälin sijoittamisessa oleellista on seurata osakkeen hintaa ja havaita osto- ja myyntisignaalit oikealla hetkellä. Teknisen analyysin erilaisten indikaattorien avulla sijoittajat pyrkivät ennustamaan osakekurssien lasku- ja nousutrendejä sekä osto- ja myyntipaikkoja. Oikein ajoitetulla ostolla tai myynnillä on mahdollista tehdä suuriakin voittoja, mutta useimmiten treidaajat kokoavat voittopottinsa useista pienemmistä, onnistuneista kaupoista. 

Jos et tarvitse opintolainaa elämiseen, voisi olla fiksua sijoittaa se >>

Sijoittamisen aloittaminen osakkeisiin – tee näin

Sijoittamisen aloittaminen voi tuntua haastavalta, koska omaksuttavaa tietoa on niin paljon. Jos haluat aloittaa sijoittamisen osakkeisiin, aloita ensin miettimällä itsellesi sopiva tavoite. Haluatko pitkän aikavälin tuottoa vai oletko valmis ottamaan hieman enemmän riskiä nopeampien voittojen vuoksi?

Kun olet päättänyt tyylin, jolla aloitat, määritä seuraavaksi budjetti. Käytä sijoittamiseen vain sellaista rahaa, jonka olet valmis häviämään. Kokemattoman sijoittajan ei kannata aloittaa sijoittamista lainarahan turvin, eikä koskaan kannata laittaa sijoituksiin sellaista rahaa, jota tarvitsee elämiseen. 

Jos sinulla ei ole vielä osakkeiden ostamiseen tarvittavaa tiliä, avaa joko arvo-osuustili tai osakesäästötili. Jälkimmäinen on aloittelijalle ehkä helpompi siksi, että verotusta ei tarvitse alkuun miettiä. Vertaile eri pankkien ja palveluntarjoajien perimiä kaupankäynti- ja mahdollisia tilinhoitomaksuja ennen tilin avaamista. 

Sitten voit alkaa valita salkkuusi sopivia osakkeita. Jos tavoitteesi on pitkän ajan tuotoissa, opettele fundamenttianalyysin perusteita. Jos taas havittelet nopeampaa tuottoa, tulee sinun perehtyä erityisesti tekniseen analyysiin. Opettele alkuun analyysin perusasiat ja syvennä taitojasi samalla kun teet osakekauppoja ja tutkit eri osakkeita.

Lue seuraavaksi: Näin osakesäästötili toimii >>

2 thoughts on “Sijoittamisen aloittaminen: tuottoa osakkeilla”

Leave a Reply