• Ota yhteyttäinfo@carnivalnews.net

Oman talouden tasapaino arjessa on tärkeä asia omalle terveydelle

Me ihmiset stressaamme monesta asiasta. Myös usein sellaista asioista, joille emme itse voi mitään, kuten maailmanpolitiikka, mutta se mille voimme jotain on oma taloudellinen tasapaino. Omaan talouteen liittyvät asiat ovat suurelta osin meidän omissa käsissämme, mutta se ei tarkoita, etteikö välillä voi tapahtua asioita, jotka tuovat mutkia matkaan, mutta niitä varten on aina mahdollista varautua etukäteen, ja siihen liittyy oman talouden etukäteissuunnittelu.

Oma talous ja tulevaisuus

Oman talouden etukäteissuunnittelu on tärkeä osa omaa arjen taloudellista hyvinvointia. Kun suunnittelet talouttasi etukäteen, pystyt paremmin hallitsemaan rahankäyttöäsi ja tekemään järkeviä päätöksiä tulevaisuuden varalle. Useimmiten ongelmana on se, että silloin kun menee hyvin, emme edes välttämättä mieti tulevaisuutta ja mahdollisia ongelmia – mutta meidän pitäisi. Tässä on joitakin vinkkejä oman talouden etukäteissuunnittelun helpottamiseksi:

  1. Tee budjetti: Tee kuukausibudjetti, johon sisällytät kaikki tulosi ja menosi. Tämä auttaa sinua näkemään, kuinka paljon rahaa sinulla on käytettävissäsi ja minne rahasi menevät. Ja tätä kuukausibudjettiasi tehdessä sinun tulee olla 100 % totuudenmukainen omista tuloista ja menoista – eli listaa oikeasti jokainen kulu
  2. Aseta tavoitteita: Aseta itsellesi taloudellisia tavoitteita, kuten säästämisen tavoitteita tai velkojen maksamisen tavoitteita. Tavoitteiden asettaminen auttaa sinua keskittymään taloudellisiin tavoitteisiisi ja motivoida sinua saavuttamaan ne. Tavoitteena voi olla ihan jokin euromääräinen summa, joka kattaisi esimerkiksi parin kuukauden kulusi, jotka olet saanut laskettua tuosta tekemästäsi talousbudjetista
  3. Seuraa kulutustasi: Pidä kirjaa kaikista menoistasi, jotta voit seurata, mihin rahasi todella menevät. Tämä auttaa sinua tunnistamaan alueet, joilla voit säästää rahaa. Oman kulutuksen seuratan on nykyään kohtuullisen helppoa moneltakin osin, sillä niin sähkölaskut, lainat kuin päivittäistavarakaupan kulut ja kuitit löytyvät digitaalisilta alustoilta ja näet pitkänkin ajan kulusi niiden suhteen
  4. Vältä velkaantumista: Yritä välttää uuden velan ottamista, ja pyri maksamaan olemassa olevat velkasi mahdollisimman pian pois. Velan maksaminen voi usein olla kallista ja rajoittaa tulevaa taloudellista liikkumavaraasi. Jos velkaa pitää ottaa, ota sitä sen verran kun tarvitset – älä ota ylimääräistä, vaikka saisit
  5. Säästä rahaa: Yritä säästää rahaa aina kun voit. Voit esimerkiksi säästää ylimääräisiä tulojasi, kuten bonuksia tai veronpalautuksia, tai yksinkertaisesti yrittää vähentää kulutustasi joillakin alueilla.
  6. Huolehdi tulevaisuudesta: Mieti tulevaisuuden tarpeita, kuten eläkkeelle jäämistä ja hätärahaston perustamista. Sijoita ajoissa esimerkiksi eläkevakuutuksiin ja rahastoihin, mutta tee se suunnitelmallisesti, sillä mitä nuorempana aloitat, sitä rauhallisemmin voit sijoittaa, sillä saat samalla sekä ajallisen hajautuksen että kohdehajautuksen ja historiallisesti osakkeiden ja sitä myöten myös rahastojen arvot ovat nousseet, vaikka välillä on vaikeitakin aikoja

Oman talouden etukäteissuunnittelu voi auttaa sinua saavuttamaan taloudellisen hyvinvoinnin ja rauhan mielessä. Se voi auttaa sinua välttämään taloudellisia ongelmia ja antaa sinulle mahdollisuuden saavuttaa taloudelliset tavoitteesi.

Oman talouden tasapaino ja oma terveys

Talouden tasapainon ylläpitäminen ja oma terveys ovat kaksi asiaa, jotka ovat läheisesti yhteydessä toisiinsa. Kun taloudellinen tilanne on epävakaa, se voi vaikuttaa merkittävästi meidän omaan henkiseen ja fyysiseen terveyteen.

Liika stressi ei ole hyväksi terveydelle, ja se voi vaikuttaa haitallisesti niin fyysiseen kuin henkiseenkin terveyteen. Omasta taloudesta stresssaaminen ei ole kovin erikoista, se on pikemminkin varsin yleistä, mutta siinä auttaa jos katsoo kohti tulevaisuutta, mutta se stressikin pitää hoitaa. Kun stressi kestää pitkään, se voi johtaa moniin eri terveysongelmiin, kuten korkeaan verenpaineeseen, vatsavaivoihin, unihäiriöihin, päänsärkyyn ja jopa masennukseen ja ahdistukseen.

On tärkeää hallita stressiä ja pyrkiä vähentämään sitä mahdollisuuksien mukaan. Joitakin stressinhallintakeinoja ovat esimerkiksi säännöllinen liikunta, rentoutumisharjoitukset, sosiaalinen tuki ja ajanhallinnan parantaminen. Lisäksi on tärkeää huolehtia riittävästä unesta, terveellisestä ravinnosta ja elämäntavoista. Omasta taloudesta huolehtiminen auttaa tässä monessakin suhteessa, sillä samalla kun alat tarkemmin katsoa mitä syöt, miten liikut ja miten nukut, teet entistä parempia valintoja, ja saatat myös löytää niitä arjessa tarpeellisia säästökohteita, jotka mahdollistavat pienten summien sivuun laittamisen, eli säästämisen.

Talouden tasapainon ja oman terveyden ylläpitäminen voi vaatia aikaa ja vaivaa, mutta ne ovat tärkeitä investointeja omaan hyvinvointiin.

One thought on “Oman talouden tasapaino arjessa on tärkeä asia omalle terveydelle”

Leave a Reply