Vakuudettomien lainojen kilpailuttaminen onnistuu helposti netissä, mutta halvin lainatarjous ei ole aina helppoa löytää. Lainavertailua voi tehdä monen eri palveluntarjoajan sivustolla. Eri sivustoilla on omat periaatteensa lainatarjousten hankkimiseen ja vertailun esittämiseen. Lainavertailuun kannattaakin panostaa, jotta halvin lainatarjous osuu kohdallesi. Tämän artikkelin lukemalla osaat vertailla lainoja ja etsiä sopivan lainavertailupalvelun auttamaan sinua vertailun teossa.
Lainavertailupalvelu auttaa, mutta palveluiden välillä on eroja
Lainojen vertailussa on omat haasteensa ja yksittäisten lainatarjousten vertailu voi olla työlästä. Siksi lainojen vertailuun onkin olemassa nykyään omia palveluitaan. Internetissä toimivat sivustot hakevat lainatarjouksia ja antavat sinulle listauksen eri vaihtoehdoista.
Lainavertailupalveluita on useita, ja kullakin palvelulla on omat hyvät ja huonot puolensa. Vertailupalveluiden välillä voi olla merkittäviäkin eroja esimerkiksi sen suhteen, miltä lainatarjoajilta tarjouksia hankitaan ja miten tiedot esitetään lainanhakijalle.
Jotta saat lainanhakijana parhaimman mahdollisen tarjouksen, kannattaa vertailu siis oikeastaan aloittaa jo lainavertailupalvelujen valinnasta. Esimerkiksi Reilu lainavertailu tarjoaa tietoa ja kokemuksia eri vertailupalveluista.
Ennen kuin täytät lainahakemusta palveluntarjoajan sivuilla, tutustu periaatteisiin, joilla kyseinen palvelu toimii ja joilla lainoja vertaillaan. Lainavertailupalvelulla voi olla tietyt yhteistyökumppanit, joilta se saa tarjoukset. Voi myös olla, ettei vertailusivusto edes hanki tarjouksia sellaisesta lainasta, jota itse olet hakemassa. Osa sivustoista ei esimerkiksi vertaile yrityksille tarkoitettuja lainoja.
Lainavertailupalvelujen pyytämät esitiedot saattavat vaihdella riippuen palvelun tarjoajasta. Lisäksi tarjousten esittämistapa vaihtelee: osa lähettää tarjoukset suoraan sähköpostiin, osa vaatii rekisteröitymistä palvelun omalle sivulle.
Muista, että lainavertailupalvelu ei hae lainaa puolestasi, vaan kilpailuttaa ja vertailee lainoja sinulle valmiiksi. Teet itse lopullisen päätöksen lainatarjouksen hyväksymisestä. Siksi on tärkeää, että vertailu tarjoaa sinulle kaikki tässä artikkelissa mainitut tiedot, jotta pystyt tekemään perustellun päätöksen lainan ottamisesta.
Panostamalla lainavertailun tekoon tulet todennäköisesti saamaan parempia tarjouksia, etkä sitoudu kalliiseen tai vääränlaiseen lainaan. Huonosti tehty lainavertailu voi nimittäin pahimmassa tapauksessa maksaa sinulle liian suurina lainakuluina jopa tuhansia euroja.
Löydä halvin lainatarjous – käytä tätä tarkistuslistaa
Vakuudettomia lainoja on helppo hakea netistä. Niitä kannattaa kuitenkin vertailla ja kilpailuttaa ennen yhdenkään lainatarjouksen hyväksymistä. Kilpailuttamiseen on olemassa monia sivustoja, jossa voit pyytää tarjouksia yhdellä kertaa useammalta pankilta tai luottolaitokselta.
Tarkastelemalla lainan todellista vuosikorkoa saat yleiskäsityksen lainan hinnasta. Tarkista sen jälkeen lainatarjouksesta myös listan muut kohdat:
- mikä on lainan todellinen vuosikorko
- mihin lainan korko perustuu (onko se kiinteä vai esim. 3 kk euriboriin perustuva korko)
- mitkä ovat lainan muut kulut (esim. avausmaksu ja tilinhoitomaksut)
- kauanko lainan maksuaika on
- mikä on kuukausittaisen lyhennyksen määrä
- voiko lainan maksaa takaisin suunniteltua nopeammin ilman lisäkuluja
- saako lainalle tarvittaessa lisää maksuaikaa tai lyhennysvapaita kuukausia
- kuinka nopeasti lainapäätöksen saa
Kun olet löytänyt hyvän lainatarjouksen, josta löytyvät yllä mainitut tiedot, varmista vielä luotonantajan taustatiedot. Ennen kuin hyväksyt lainatarjouksen, tarkista siis nämä:
- kuka myöntää luoton
- onko luotonantaja luotettava
- voiko luoton perua ja koituuko perumisesta kuluja
- miten luotonantajan asiakaspalveluun saa yhteyden
- kuinka suuria palvelumaksuja luotonantaja perii
- millaisia arvosteluja luotonantaja on saanut asiakkailtaan
Saadaksesi vakuudetonta lainaa, sinun tulee olla täysi-ikäinen. Useimmat lainanantajat edellyttävät myös, että sinulla on säännöllisiä tuloja. Niiden määrä tulee ilmoittaa ja mahdollisesti myös todistaa esimerkiksi palkkalaskelman avulla lainaa hakiessa. Maksuhäiriömerkintä voi estää lainan saamisen.
Jos luotonantaja on pankki tai rahoitusyhtiö, joka on sidoksissa pankkiin, sen toimintaa valvoo Finanssivalvonta. Mikäli lainan myöntää jokin toinen luotonantaja, sen tulee olla rekisteröity Etelä-Suomen aluehallintoviraston luotonantajarekisteriin. Tarkista, onko luotonantaja Finanssivalvonnan valvonnan alaisena tai rekisteröity luotonantajarekisteriin.
Luoton voi perua 14 päivän sisällä sen ottamisesta. Luotonantaja saattaa kuitenkin periä korkoa tältä ajalta. Kannattaa tarkistaa, tuleeko mahdollisesta luoton perumisesta kuluja.
Halvin lainatarjous löytyy todellisen koron perusteella
Vakuudettomien lainojen myöntämiseen on tullut viime vuosina muutoksia. Aiemmin pikavippejä sai yhdellä tekstarilla vaikka keskellä yötä. Lainan korot saattoivat olla enemmän kuin lainattu summa.
Pikavipit aiheuttivat monen kohdalla sen, että lainaa otettiin herkästi yli oman maksukyvyn. Lainanottaja joutui helposti maksuvaikeuksiin ja kierteeseen, jossa edellinen pikavippi maksettiin uudella pikavipillä. Jotta kotitalouksien ylivelkaantuminen ja maksuhäiriömerkinnät eivät olisi räjähtäneet käsiin, lainojen myöntämiseen tehtiin rajoituksia.
Nykyään myönnettävän lainan korko voi olla enintään 20 %. Tämä koskee kuitenkin vain nimelliskorkoa. Nimelliskorko tarkoittaa lainasummasta perittävää korkoa.
Todelliseen korkoon taas sisältyvät lainan kaikki korot ja kulut, eli varsinaisen lainasumman koron lisäksi myös esimerkiksi lainatilin avaus- ja kuukausimaksut. Lainan todellinen korko voi edelleen olla reippaasti yli kahdenkymmenen.
Todellinen vuosikorko on parempi vertailukohde kuin nimelliskorko, koska kaikki lainan kulut vaikuttavat yhdessä takaisinmaksettavan summan suuruuteen. Muista siis vertailla lainojen todellista vuosikorkoa, eikä nimelliskorkoa.
Korkojen nousu voi vaikuttaa myös vakuudettomiin lainoihin
Vakuudettomissa lainoissa nimelliskorko on usein 4 – 20 prosentin väliltä, mutta todellinen korko voi olla jopa 40 %. Eri lainanantajat myöntävät lainaa eri perustein. Osassa lainakorko on sama kaikille hakijoille, osassa korko taas vaihtelee sen mukaan, mikä on hakijan tilanne. Tästä syystä vertailu voi olla haastavaa ja halvin lainatarjous vaikeaa löytää.
Viime kuukausina otsikoissa ollut euribor-koron nousu ei vaikuta pelkästään asuntolainoihin. Korkojen nousu koskettaa myös osaa vakuudettomien lainojen ottajista. Joidenkin vakuudettomien lainojen korko määräytyy esimerkiksi 3 kk euriborin perusteella. Käytännössä tällaisten lainojen laina-ajat pitenevät tai korkokulut nousevat euribor-koron nousun takia.
Koska vakuudettomia lainoja on lainamarkkinoilla monia erilaisia, on perusteellinen vertailu tärkeää tehdä ennen lainatarjouksen hyväksymistä. Vertailemalla saat parempia lainatarjouksia, tiedät millaisen lainan olet ottamassa ja tulet todennäköisesti säästämään rahaa lainakulujen maksamisessa.
[…] lainat vaativat jonkinlaista omaisuutta, kuten asunnon tai auton, vakuudeksi. Vakuudettomat lainat eivät vaadi vakuuksia, mutta niiden korot voivat olla korkeammat. Mieti, oletko valmis […]
[…] taloudellinen tilanteesi, lainan määrä ja laina-aika. Näiden tietojen avulla voit aloittaa lainatarjousten pyytämisen eri pankeilta ja […]
[…] on kallis ja riskialtis tapa lainata rahaa. Korkea korko, lyhyt maksuaika ja muut kustannukset voivat johtaa velkakierteeseen ja […]